Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin je můj spolujezdec !

Nejlepší a nejjednodušší cesta ke snížení nákladů, je omezení spotřeby. Ale toho bohdá nebude, aby český chasník kotel škrtil...

Jako hoši, to čóro co přijde, si zatím vůbec nedokážeme představit - a hlavně ani nechceme připustit. Pořád čekáme, že asi tak do prázdnin přifrčí starej deux ex harley a svět zas bude růžovoučký, jako sněhurčiny trenágle. Aktuální růst cen všeho je jenom nesmělý začátek. Ale erár už teď chystá kompenzace na energie. Supr. Nekecají, makají - tak jsme zvyklí, tak to má byť. Jenže... kompenzace znamená, že složenka za inkaso zůstane stejná, akorát se doplatí z jiné peněženky. Jasně - je to řešení, ale totálně špatné. Nijak totiž nemotivuje k omezení spotřeby.

 

Vláda (která ještě sama nemá úplně vykoumané, jak to s těma pěti litrama vlastně bude) sice avizuje, že příspěvek bude NĚJAK navázaný na spotřebu domácnosti, jenže při nejlepší vůli si já osobně zatím nedokážu představit jak. Prý snad bude nějaká paušální referenční hodnota odebrané elektřiny. Aha...tak to jó. Voni sou hlava, pane vachmajstr ! Protože spotřeba domácnosti se už z podstaty nikdy paušalizovat nedá, tak už se těším na tu žádost. Třicet kolonek, kde bude potřeba vyplnit, jestli má daná domácnost bojler na elektřinu nebo na plyn, jestli bydlí jednogeneračně, nebo jestli jsou to dvě rodiny s jedním elektroměrem. Jestli mají jednoho otužilého kluka, nebo čtyři čistotné dcery, co se denně sprchují v teplé vodě. Jestli musí vytápět rodinný dům na kopci v Krkonoších, nebo garsonku v zateplené novostavbě s oknama na jih. Jestli bydlí ve střešním prosklenném ateliéru, nebo v suterénním bytě, kde musíte svítit i v pravé poledne. Jinak to totiž moc spravedlivé nebude. Na to bude potřeba přijmout nejmíň tisícovku úředníků, aby to dali. A samože další tisíc kontrolorů - jsme přece v česku, ne ?

Je tady ale jiná věc. Bohužel, kdo bude aktuálně opravdu energetickou chudobou ohrožen jsou logicky ti, kteří mají největší spotřebu. Jsou to z velké části nízkopříjmové skupiny, senioři, lidé s nižším vzděláním (rozhořčené diskutéry raději rovnou upozorňuju že touhle větou fakt nechci říct, že český důchodce je imbecilní socka - je to prosím jenom seznam, ne průnik). Takoví jednak nemají a hlavně zatím neměli vatu na to, aby vatou zateplili dům, vyměnili okna, pořídili úsporné spotřebiče. Mnozí z nich vlastně ani nevědí, který spotřebič je úsporný, který ne a kolik asi tak váží nebo měří jedna kilowatthodina. Babičky, co celý život vařily na sporáku a nehodlají to měnit. Tatíci, co sedí u televize v tílku a teplotu regulují otevřením okna. A také i proto mají tyto domácnosti velkou spotřebu energií.

Podle mě by se na to teda mělo jít úplně jinak. Pokud to má být aspoň o kus spravedlivější, bylo by přece lepší navázat pomoc na úsporu. Prostě kolik spotřebovala rodina před rokem a kolik teď za stejné období (pomineme, že to taky záleží na počasí). A zaplatit lidem ten rozdíl (část). Protože jenom to může lidi dovést k tomu, aby začali šetřit. A hlavně, přijít s účinnou OSVĚTOU. Začít lidem vysvětlovat, kolik který spotřebič "sežere", kolik se dá ušetřit jeho výměnou a případně těm výše zmíněným méně znalým dát příspěvek přímo na toto - když to jde u zateplení celého baráku v "zelené úsporám", proč by to nešlo třeba i na indukční vařič, nebo mikrovlnku. Nekompenzovat spotřebu, ale odměnit úsporu.

A když jsme u té osvěty - vím, že je to naprosto zbytečné, ale taky zkusit lidem vysvětlit, že štastnost a veselost Vánoc se neměří každoročně navýšeným počtem barevných blikajících svíčiček, řetězů a sobíků, které napříč českou pahorkatinou naprosto zbytečně svítí jak pekingské letiště dvanáct hodin denně bůhvíproč už od listopadu až do konce ledna. A hlavně prosím okamžitě zakázat velký šlágr těch Vánoc loňských - absolutní zhovadilost, estetický septik a zvrhlý etalon rozežranosti - nafukovací prosvětlené sněhuláky v životní (v delux verzi nadživotní) velikosti, které fungují tak, že do nich trvale funí ze sítě napájený elektrický ventilátor :-)

Protože nejlevnější energie je prostě ta, kterou nespotřebujeme.

Hele, mějte se, T.

----------------------------------------------------------

P.S. - Ještě k těm sněhulákům - když to vláda udělá, tak navíc v dlouhodobém horizontu ubyde sebevražd. Obávám se totiž, že u malých dětí taková třímetrová zrůdnost, kymácející se ve větru za oknem jejich pokojíčku, v nich místo bohabojného adventního rozjímání probouzí maximálně tak epilepsii a chronické noční pomočování... 

 

 

Autor: Tomáš Ďásek | úterý 7.6.2022 22:37 | karma článku: 12,22 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Tomáš Ďásek

Jak zavraždit Ježíška

Kdo tvrdí, že to všechno dělá kvůli dětem, by měl zalézt za nejbližšího sněhuláka a tam si řádně nafackovat.

26.1.2024 v 10:05 | Karma: 6,04 | Přečteno: 87x | Diskuse

Tomáš Ďásek

Jak kočička s pejskem vařili eDoklady

Jestli chtěla vláda nějakým velkým činem vylepšit svůj mediální obraz, tak s aplikací elektronické občanky se jí to povedlo opravdu dokonale.

23.1.2024 v 21:58 | Karma: 45,08 | Přečteno: 5311x | Diskuse| Společnost

Tomáš Ďásek

Vlastizrádcův všední den

Přinášíme vám unikátní přepis stenozáznamu z ranní pracovní porady přímo v sídle senátu, který se omylem dostal na veřejnost.

27.9.2022 v 16:56 | Karma: 21,12 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Tomáš Ďásek

Velký bratr opět na scéně ?

Zkoušet bojovat totalitou proti totalitě se v historii nikdy neosvědčilo. Jenomže my teď bohužel na informačním poli vlastně neděláme nic jiného...

6.6.2022 v 8:23 | Karma: 26,15 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost

Tomáš Ďásek

Za Babiše bylo líp - každej dostal zdarma čip

Málo platný - když nějaká pohádka skončí, tak se musí začít vykládat jiná. Právě začínají "Pohádky ovčí babišky"...

24.5.2022 v 15:07 | Karma: 21,59 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2726x
Profesionální workocholerik, neúnavný hledač slepých cest se zbytečně květnatým slohem a špatným pravopisem - který si připadá být pro současný svět zoufale nepoužitelný.

Seznam rubrik