Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsou Ukrajinci furt v Kauflandu ?

Většina záhad mívá poměrně racionální vysvětlení - ale někdy je pohodlnější nad žádným vysvětlením nepřemýšlet...

Bylo takové to klasické hlasité hospodské ticho, když Staník najednou povídá - "To je zajímavý. Hoši vole, viděli ste někdy ty uprchlíky jinde než v Kauflandě ? Já teda ne. A kdykoliv tam jedu nakupovat, tak jich tam je tak půlka ze všech lidí a tahaj narvaný košíky. Sou tam furt. Jinde je nepotkáš. Rači kdyby začli makat, jako jó - jasně, válka je válka, pomáhat jim musíme, ale zase jako vocať pocať, žejo. Když maj na to, aby byli vod rána do večíra v obchodě, tak na tem zas tak špatně nebudou"... 

Staník je prostý muž z lidu. Taková ta střední třída - sůl země. Starší rodinný domek na venkově, dvojková oktávka v tédéíčku, žena a dvě děti, stabilní zaměstnání, na zahradě sice plechový z Baumaxu, ale bazén. Podle svého přesvědčení žije správně a dobře - a kdyby mu neustále svět, zaměstnavatel a vláda neházeli klacky pod nohy, žil by ještě lépe. Má na všechno svůj neomylný názor a nenechá se nikým obalamutit - zejména ne zkorumpovaným mainstreamem, což si tedy popravdě dlouho myslel, že to byl snad nějaký finský prezident a co je to doopravdy neví dodnes, ale každopádně se mu to slovo moc líbí a hlavně si jeho používáním připadá jakože dostatečně IN.

Jenže...když si do toho Kauflandu zajedete - tak JE tam fakt skoro určitě potkáte ! Pojďme zkusit tu záhadu nějak vysvětlit, třeba se k něčemu dobereme. První věc je poměrně zásadní - KDE JINDE by je zrovna Staník měl potkat ? Jeho plodný a košatý život je ohraničen firmou kde pracuje, hospodou, fotbalovým hřištěm, hasičárnou, grilovacím přístřeškem na zahradě a ... Kauflandem. Ti uprchlíci tu sice už nějakou dobu jsou, ale přece jenom do místního fotbalového týmu, ani do spolku hasičů se ještě žádný z nich nezapsal. Je tedy logické, že pouze ten supermarket může být společným styčným bodem.

Slovo "uprchlík" může mít mnoho podob. Lidé z Ukrajiny nejsou (většinou) soustředění v nějakých detenčních zařízeních a táborech, kde by dostávali jídlo zdarma. Oproti uprchlíkům a migrantům třeba z afrických států tu nejsou moc jednotlivci, ale spíše rodiny (byť neúplné) - s malými a většími dětmi. Překvapivě každý člen rodiny potřebuje jíst a k tomu obvykle slouží jídlo - které se v posledních letech převážně obstarává pomocí procesu zvaného NÁKUP. Takže jsou nuceni chodit nakupovat. Nemohou si nějak moc vyskakovat, pročež do speciálních farmářských bioobchodů nebo kvalitních uzenářství jistě nechodí. Supermarket je pro ně logická první volba. Na Ukrajině, pokud se nemýlím a pokud se pamatuju, obvyklé evropské řetězce nejsou - snad Billa je jediná výjimka. Tesco, Hypernovu, Kaufland ani Lidl tam neznají, ale vlastní supermarkety samozřejmě mají. No a tak prostě chodí nakupovat tam, kde nakupují i jejich krajani, co tu žijí a pracují dlouhodobě. Tam kde jsou nízké ceny..

Další věc, proč jsou tam "furt" je zcela prozaická - mnozí bydlí na ubytovnách, po krajanech a známých a zatím tu nejsou nijak zabydlení (někteří se ani zabydlovat nechtějí). Takže mrazák fakt nepatří k výbavě jejich provizorní minidomácnosti a někdy nemají pro sebe ani ledničku. Nemají toustovač a mikrovlnku. Takže nedělají jednotýdenní nákupy jako našinci a zkrátka musí nakupovat častěji - to co bezprostředně spotřebují.

No a hlavně - jsou moc viditelní. Mají jinou řeč, trošičku jinak se oblékají, často mají "typické rysy v obličeji" - zkrátka je Staníci hned poznají. Kór když se na to zaměřují, protože mají svoji nezvratnou teorii o prospěchářských ekonomických uprchlících živených "z našich daní". No a pokud jsou pak v obchodě alespoň dvě ukrajinské rodiny naráz, hned je z toho ve Staníkově mysli "polovička zákazníků ukrajinci".

Ono Staníkům se ale nezavděčíte. Nadávají, že ukrajinci by neměli chodit po obchodech, ale pracovat, vydělávat a platit daně. Jenže až pracovat a vydělávat začnou, tak se z nich zase pro změnu stanou ti, kteří "berou našejm práci". Ono je to těžké. Zatím se kupodivu většina populace chová k uprchlíkům příkladně a nabízí jim pomocnou ruku. Samozřejmě, že pokud se ruské tažení dál povleče (a bohužel se ještě dlouho vléci bude), začne česká charita oslabovat a dřív nebo později se přehoupne až k záporným hodnotám (jako tomu zatím bylo vždy a je to bohužel lidsky přirozené). Začne se řešit, kdo je tu právem a kdo neprávem, kdo utekl před válkou a kdo za lepším životem, budou se řešit ti méně přizpůsobivější (a určitě není nekorektní říci, že i takoví mezi nimi jistě jsou - už jenom statisticky), možná se dokonce začne navenek projevovat "enklávní" kriminalita - zejména frustrovaných dětí, přesazených do cizího prostředí. Je zcela zřejmé že opravdu dojde k určité změně na trhu práce. Prostě budeme jim my domácí - a nebude to zas tak dlouho trvat - asi mnohé předhazovat a mnohé vyčítat.

Ale to, že si chodí pro večeři do Kauflandu - a že možná při tom nákupu alespoň můžou chvíli myslet na něco jiného, než na svůj vzdálený, na kusy trhaný domov a na ty, kteří v něm zůstali - to je myslím milí Staníci fakt to poslední, co bychom jim měli mít za zlé...

 

 

Autor: Tomáš Ďásek | středa 18.5.2022 8:48 | karma článku: 45,68 | přečteno: 24972x
  • Další články autora

Tomáš Ďásek

Jak zavraždit Ježíška

Kdo tvrdí, že to všechno dělá kvůli dětem, by měl zalézt za nejbližšího sněhuláka a tam si řádně nafackovat.

26.1.2024 v 10:05 | Karma: 6,04 | Přečteno: 87x | Diskuse

Tomáš Ďásek

Jak kočička s pejskem vařili eDoklady

Jestli chtěla vláda nějakým velkým činem vylepšit svůj mediální obraz, tak s aplikací elektronické občanky se jí to povedlo opravdu dokonale.

23.1.2024 v 21:58 | Karma: 45,08 | Přečteno: 5311x | Diskuse| Společnost

Tomáš Ďásek

Vlastizrádcův všední den

Přinášíme vám unikátní přepis stenozáznamu z ranní pracovní porady přímo v sídle senátu, který se omylem dostal na veřejnost.

27.9.2022 v 16:56 | Karma: 21,12 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Tomáš Ďásek

Putin je můj spolujezdec !

Nejlepší a nejjednodušší cesta ke snížení nákladů, je omezení spotřeby. Ale toho bohdá nebude, aby český chasník kotel škrtil...

7.6.2022 v 22:37 | Karma: 12,22 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Ďásek

Velký bratr opět na scéně ?

Zkoušet bojovat totalitou proti totalitě se v historii nikdy neosvědčilo. Jenomže my teď bohužel na informačním poli vlastně neděláme nic jiného...

6.6.2022 v 8:23 | Karma: 26,15 | Přečteno: 459x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2726x
Profesionální workocholerik, neúnavný hledač slepých cest se zbytečně květnatým slohem a špatným pravopisem - který si připadá být pro současný svět zoufale nepoužitelný.

Seznam rubrik